Eleanor Catton, «Τα Φώτα»

Τα Φώτα είναι ένα υπέροχα ογκώδες βιβλίο που θυμίζει τα τεράστια κλασικά μυθιστορήματα, όχι μόνο στο μέγεθος αλλά και στο ύφος. Η Catton αφηγείται τη ζωή του Σκοτσέζου Walter Moody, ο οποίος καταφθάνει στη Νέα Ζηλανδία σε αναζήτηση χρυσού, την εποχή της χρυσοθηρίας. Με το που αποβιβάζεται στο νησί, μέσα σε μία καταιγίδα, αναζητά καταφύγιο στο τοπικό ξενοδοχείο. Εκει 12 άντρες έχουν μία συνάντηση για να ξεδιαλύνουν ένα μυστήριο.

Σταδιακά γνωρίζουμε έναν-έναν αυτούς τους χαρακτήρες, μέσα από τις συχνά αλληλένδετες ιστορίες τους. Η Catton χρησιμοποιεί ένα πέπλο μυστηρίου σε ό,τι περιγράφει και ακόμα και ο διάλογος είναι συχνά διφορούμενος. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το βικτωριανό ύφος και στυλ, που καθορίζει τόσο το διάλογο όσο και τις περιγραφές. Η έρευνα που πρέπει να έκανε η τόσο ταλαντούχα συγγραφέας πρέπει να ήταν τεράστια και λεπτομερής. Ο κόσμος της σκοτεινός, Ντικενσιανός, γεμάτος μυστήριο – μία άψογη αναπαράσταση της Νέας Ζηλανδίας εκείνης της εποχής. Το ίδιο και οι χαρακτήρες της.

Όσο για τη δομή του έργου, προσέξτε αυτό: κάθε χαρακτήρας αντιστοιχεί σε ένα αστρολογικό ζώδιο ενώ υπάρχουν 7 επιπλέον πλανητικοί χαρακτήρες και ένας terra firma. Παράλληλα, κάθε κεφάλαιο όσο πάει και μικραίνει, αντιστοιχώντας στις διάφορες σεληνιακές φάσεις. Έτσι το πρώτο κεφάλαιο είναι γύρω στις 300-κάτι σελίδες ενώ το τελευταίο περίπου μιάμιση (στην αγγλική έκδοση).

Για μένα το βιβλίο αποτελεί ένα από τα σημαντικά έργα των τελευταίων χρόνων και αποδεικνύει πως οι ξένοι λογοτέχνες μπορούν να καταπιαστούν με κάτι τόσο μεγαλόπνοο -τόσο σε έκταση όσο και σε βάθος- και να βάλουν ένα σημαντικό λιθάρι στην τέχνη. Οι αναγνώστες που έχουν συνηθίσει τα πιο trendy (για την Ελλάδα) σύγχρονα αμερικάνικα μυθιστορήματα τύπου Franzen και Roth θα απογοητευθούν. Το παρόν βιβλίο θέλει υπομονή – τα πάντα ξεδιπλώνονται αργά και φαντάζουν παλιομοδίτικα. Η γραφή εφάμιλη ενός Henry James στο Στρίψιμο της Βίδας. 

Έχοντας διαβάσει και το πρώτο βιβλίο της Catton – γραμμένο με τόσο διαφορετικό, σύγχρονο στυλ, μπορώ να πω ότι μπροστά μας έχουμε ένα από τα μεγάλα ταλέντα της σύγχρονης λογοτεχνίας. Δίκαιο το Man Booker Prize το οποίο απέκτησε το 2013 με Τα Φώτα, σε ηλικία μόλις28 ετών.

ΥΓ. Το βιβλίο το διάβασα στα αγγλικά, αλλά κυκλοφορεί και στα ελληνικά από τις εκδ. Polaris. Το ξεφύλλισα λίγο αλλά φαίνεται αρκετά προσεγμένη έκδοση.

Κατηγορία

1917, Sam Mendes

Κριτική ταινίας: 1917 / Σκηνοθέτης: Sam Mendes / Παραγωγή: 2019 Ευτυχώς κυκλοφορούν, έστω και σπάνια, και Χολιγουντιανές (συμ)παραγωγές...

Ταραντίνο, «Κάποτε στο… Χόλιγουντ»

Κριτική ταινίας: Κάποτε στο Χόλιγουντ / Σκηνοθέτης: Quentin Tarantino / Παραγωγή: 2019 Το ότι ο Ταραντίνο μπορεί να...

Παράσιτα, Bong Joon-Ho

Εν τέλει, μια όχι κακή ταινία, άριστη από τεχνικής άποψης, καθόλου βαρετή, αλλά αφελής στους συμβολισμός της, η οποία θα απογοητεύσει τους απαιτητικούς σινεφίλ που θέλουν να δουν ένα έργο με κάποια καλλιτεχνική αξία.

Τζόκερ, Todd Phillips

Κριτική ταινίας - Τζόκερ (Joker) / Σκηνοθεσία; Todd Phillips / Παραγωγή: 2019 Το Joker είναι μία βαθύτατα πολιτική...

«Η Μεταμόρφωση και άλλες ιστορίες», Κάφκα

Κριτική, βιβλίο / Τίτλος: Η Μεταμόρφωση και άλλες ιστορίες / Συγγραφέας: Φραντζ Κάφκα / Μετάφραση: Απόστολος Στραγαλινός / Εκδ. ΜίνωαςΡωτήστε...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.