Καουρισμάκι, «Η Άλλη Όψη της Ελπίδας»

 

Τίτλος: Η Άλλη Όψη της Ελπίδας (Toivon tuolla puolen)

Σκηνοθέτης: Aki Kaurismäki

Παραγωγή: 2017

Η τελευταία ταινία του Καουρισμάκι είναι άκρως επίκαιρη: ο κεντρικός χαρακτήρας είναι ένας πρόσφυγας, ο οποίος έχοντας εγκαταλείψει τη Συρία, βρίσκεται τυχαία στη Φινλανδία και προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του. Ο Khaled, όπως ονομάζεται ο πρωταγωνιστής, παραδίδεται αμέσως στην αστυνομία για να ζητήσει άσυλο και ξεκινά το ψάξιμο για την αδερφή του: οι δυο τους χωρίστηκαν στην απόπειρά τους να διασχίσουν χώρες και σύνορα.  

Οι αναποδιές που ακολουθούν είναι αρκετές και οι εντάσεις φαίνονται να σιγοβράζουν χωρίς να υπάρχει η παραμικρή συναισθηματική έκρηξη. Ο σκηνοθέτης δεν κάνει προπαγάνδα, αλλά παρατηρεί αποσιωπημένα τις διαφορετικές κατηγορίες ανθρώπων και τις στάσεις τους.

Όπως και οι προηγούμενες ταινίες του Καουρισμάκι η επιμονή στην λεπτομέρεια είναι εμφανής: Ημιφωτισμένοι χώροι, retro μουσική και ιδιότυπο βορειοευρωπαϊκό χιούμορ που μάλλον θα αφήσει ασυγκίνητους τους Έλληνες θεατές. Οι χαρακτήρες (Φινλανδοί και μη) λιγομίλητοι, με σαρκαστική διάθεση και κυνισμό. Οι κινήσεις τους περιορισμένες αφού ακόμα και στις ελάχιστες σκηνές δράσεις φαντάζουν σχεδόν απαθείς ή με ακρίβεια χορογραφημένες. Έτσι όμως είναι ο κινηματογράφος του Καουρισμάκι: ήπιος, στωικός, πάντα στην ουσία. Κυρίως: απέριττος.

Και έτσι πρέπει να προσεγγίσει την ταινία ο ανυποψίαστος θεατής που δεν έχει εκτεθεί στις προηγούμενες δημιουργίες του σκηνοθέτη. Μια ταινία που δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει, ένα συνειδητό αντι-αριστούργημα, που όμως με χιούμορ σε βυθίζει στην λιτότητα της καθημερινότητας, ακόμα και όταν καταπιάνεται με τόσο μεγάλα θέματα.  

Προσωπική αξιολόγηση: 4/10

 

 

Κατηγορία

1917, Sam Mendes

Κριτική ταινίας: 1917 / Σκηνοθέτης: Sam Mendes / Παραγωγή: 2019 Ευτυχώς κυκλοφορούν, έστω και σπάνια, και Χολιγουντιανές (συμ)παραγωγές...

Ταραντίνο, «Κάποτε στο… Χόλιγουντ»

Κριτική ταινίας: Κάποτε στο Χόλιγουντ / Σκηνοθέτης: Quentin Tarantino / Παραγωγή: 2019 Το ότι ο Ταραντίνο μπορεί να...

Παράσιτα, Bong Joon-Ho

Εν τέλει, μια όχι κακή ταινία, άριστη από τεχνικής άποψης, καθόλου βαρετή, αλλά αφελής στους συμβολισμός της, η οποία θα απογοητεύσει τους απαιτητικούς σινεφίλ που θέλουν να δουν ένα έργο με κάποια καλλιτεχνική αξία.

Τζόκερ, Todd Phillips

Κριτική ταινίας - Τζόκερ (Joker) / Σκηνοθεσία; Todd Phillips / Παραγωγή: 2019 Το Joker είναι μία βαθύτατα πολιτική...

«Η Μεταμόρφωση και άλλες ιστορίες», Κάφκα

Κριτική, βιβλίο / Τίτλος: Η Μεταμόρφωση και άλλες ιστορίες / Συγγραφέας: Φραντζ Κάφκα / Μετάφραση: Απόστολος Στραγαλινός / Εκδ. ΜίνωαςΡωτήστε...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.