Κουρεντζής – Don Giovanni (Ντον Τζιοβάνι) – Βραβείο Όπερας 2017 (BBC Music Magazine)

Το βραβείο του BBC Music Magazine έρχεται ως δικαίωση γι΄αυτό το χιλιοερμηνευμένο έργο. Ήταν καιρός να βραβευτεί από τα πιο mainstream περιοδικά η φρέσκια και προκλητική προσέγγιση του Κουρεντζή. Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά  που το Don Giovanni εκτελείται επηρεασμένο από ιστορικά τεκμηριωμένες ερμηνείες (σε αυτή την περίπτωση η εξαιρετική ηχογράφηση του Gardiner δεν μπορεί να παραγκωνισθεί). Ωστόσο αυτό που κατορθώνει ο Κουρεντζής είναι κάτι το διαφορετικό. Δεν ερμηνεύει το έργο ιστορικά  per se,  αλλά εδώ πρόκειται για έναν συγκερασμό της ερμηνείας εποχής με το δραματικό και στοχαστικό στοιχείο, όπου είναι απαραίτητο. Οι καινοτομίες είναι εμφανείς: για παράδειγμα το fortepiano στολίζει -σε μεγάλο βαθμό- την παρτιτούρα, και οι αλλαγές στα tempi να πλάθουν ευφάνταστα τη ροή της όπερας.

Αν προσθέσει κανείς σε αυτά το βάθος της υποστήριξης από την ορχήστρα, την εξαιρετική φωνητική ερμηνεία από τους συντελεστές, τη δημιουργική «εξερεύνηση» της μουσικής από τον Κουρεντζή, τότε έχουμε να κάνουμε με μία μοναδική ηχογράφηση, άξια του βραβείου καλύτερης ηχογράφησης όπερας για το 2017 από το BBC Music Magazine.

Το επίσημο trailer

Την άποψη μου για τον ταλαντούχο μαέστρο Θεόδωρο Κουρεντζή την έχω ήδη εκφράσει σε προηγούμενο άρθρο. Αν και δραστηριοποιείται χρόνια τώρα ως μαέστρος σε διαφορετικές ορχήστρες, τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει να σαρώνει τα βραβεία σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι  ίσως ο μόνος σύγχρονος διευθυντής ορχήστρας του οποίου κάθε ξεχωριστή ηχογράφηση διαφέρει αρκετά από αυτό που έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα, όχι για σκοπούς εντυπωσιασμού (όπως άλλωστε ήταν η μόδα όταν οι ιστορικά τεκμηριωμένες ερμηνείες ήταν στο ζενίθ τους) αλλά επειδή φαίνεται να εξετάζει τις παρτιτούρες και με γνώμονα τη λογική της εποχής αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τα διαχρονικά συναισθήματα με τα οποία αντιδρούμε στα μεγάλα έργα μέχρι σήμερα.

 

Photo (c) Alice Calypso for Malina, Teodor Currentzis website

 

Mozart, Don Giovanni
Teodor Currentzis (conductor) / Musicaeterna
Orchestra and Chorus of the Perm Opera and Ballet Theatre
Sony Classical

 

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟ ALBUM ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΝΟ

Κατηγορία

1917, Sam Mendes

Κριτική ταινίας: 1917 / Σκηνοθέτης: Sam Mendes / Παραγωγή: 2019 Ευτυχώς κυκλοφορούν, έστω και σπάνια, και Χολιγουντιανές (συμ)παραγωγές...

Ταραντίνο, «Κάποτε στο… Χόλιγουντ»

Κριτική ταινίας: Κάποτε στο Χόλιγουντ / Σκηνοθέτης: Quentin Tarantino / Παραγωγή: 2019 Το ότι ο Ταραντίνο μπορεί να...

Παράσιτα, Bong Joon-Ho

Εν τέλει, μια όχι κακή ταινία, άριστη από τεχνικής άποψης, καθόλου βαρετή, αλλά αφελής στους συμβολισμός της, η οποία θα απογοητεύσει τους απαιτητικούς σινεφίλ που θέλουν να δουν ένα έργο με κάποια καλλιτεχνική αξία.

Τζόκερ, Todd Phillips

Κριτική ταινίας - Τζόκερ (Joker) / Σκηνοθεσία; Todd Phillips / Παραγωγή: 2019 Το Joker είναι μία βαθύτατα πολιτική...

«Η Μεταμόρφωση και άλλες ιστορίες», Κάφκα

Κριτική, βιβλίο / Τίτλος: Η Μεταμόρφωση και άλλες ιστορίες / Συγγραφέας: Φραντζ Κάφκα / Μετάφραση: Απόστολος Στραγαλινός / Εκδ. ΜίνωαςΡωτήστε...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.