Το πράσινο βιβλίο, Peter Farrelly

Κριτική ταινίας: Το πράσινο βιβλίο / Σκηνοθεσία: Peter Farrelly / Παραγωγή: 2018

Συνεχίζοντας με τις κριτικές για τις υποψηφιότητες για Όσκαρ καλύτερης ταινίας, ήρθε και η σειρά για Το πράσινο βιβλίο. Πρόκειται για μία ταινία κομμένη και ραμμένη για τα Όσκαρ, η οποία ωστόσο έχει ελάχιστα να προσφέρει σε καλλιτεχνικό επίπεδο. Το σενάριο είναι αβανταδόρικα οσκαρικών προδιαγραφών: ένας διανοούμενος πιανίστας αφρο-αμερικανικής καταγωγής που ονομάζεται Don Shirley (και που υποδύεται εξαιρετικά ο Mahersala Ali) θα προσλάβει ως βοηθό-σωφέρ τον Tony Lip (Viggo Mortensen), έναν άξεστο Ιταλοαμερικανό  μπράβο.

Τη συνέχεια δεν είναι δύσκολο να τη φανταστεί κανείς. Μαζί θα περάσουν πολλές δυσκολίες και θα μάθουν πολλά ο ένας από τον άλλον.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε αυτή την περίπτωση έχει ο χαρακτήρας του Dr. Don Shirley και ο οποίος θα μπορούσε να είναι αντιπροσωπευτικός μίας όχι και τόσο μικρής ομάδας «παρεξηγημένων» συνανθρώπων μας: Άτομα που επιλέγουν τη μοναξιά είτε επειδή είναι αρκετά έξυπνα και καλλιεργημένα για να κάνουν παρέα με όμοιούς τους, είτε επειδή λόγω ιδιατεροτήτων ή φυλετικών χαρακτηριστικών η κοινωνία τα περιθωριοποιεί. Στον ρόλο αυτό ο Mahersala Ali είναι αξιόλογος αφού δεν είναι μόνο οι κινήσεις, η εκφορά του λόγου και το λεξιλόγιο τα μοναδικά υποκριτικά εργαλεία που χρησιμοποιεί, αλλά η συγκρατημένη στάση του στις πιο κραυγαλέες καταστάσεις που υποδηλώνει τον ταραχώδη εσωτερικό κόσμο του μοναχικού καλλιτέχνη. Αρκετά καλή και η ερμηνεία του -εδώ σχεδόν αγνώριστου- Mortensen, χωρίς όμως να έχει κάτι το αξιοσημείωτο.

Εντέλει, αναγκαστικά αυτή η κριτική εντάσσεται στις σύντομες κριτικές μου, λόγω του ότι πρόκειται για μία παρωχημένη ιστορία με εξίσου ίδια ποσότητα παρωχημένης σκηνοθεσίας, οπότε εκ φύσεως αυτό περιορίζει την ανάλυση της ταινίας σε αυτό το ιστολόγιο. Καθόλου κακή προσπάθεια, αλλά όχι και κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί από το Χόλιγουντ.

Προσωπική αξιολόγηση: 3/10

Κατηγορία

1917, Sam Mendes

Κριτική ταινίας: 1917 / Σκηνοθέτης: Sam Mendes / Παραγωγή: 2019 Ευτυχώς κυκλοφορούν, έστω και σπάνια, και Χολιγουντιανές (συμ)παραγωγές...

Ταραντίνο, «Κάποτε στο… Χόλιγουντ»

Κριτική ταινίας: Κάποτε στο Χόλιγουντ / Σκηνοθέτης: Quentin Tarantino / Παραγωγή: 2019 Το ότι ο Ταραντίνο μπορεί να...

Παράσιτα, Bong Joon-Ho

Εν τέλει, μια όχι κακή ταινία, άριστη από τεχνικής άποψης, καθόλου βαρετή, αλλά αφελής στους συμβολισμός της, η οποία θα απογοητεύσει τους απαιτητικούς σινεφίλ που θέλουν να δουν ένα έργο με κάποια καλλιτεχνική αξία.

Τζόκερ, Todd Phillips

Κριτική ταινίας - Τζόκερ (Joker) / Σκηνοθεσία; Todd Phillips / Παραγωγή: 2019 Το Joker είναι μία βαθύτατα πολιτική...

«Η Μεταμόρφωση και άλλες ιστορίες», Κάφκα

Κριτική, βιβλίο / Τίτλος: Η Μεταμόρφωση και άλλες ιστορίες / Συγγραφέας: Φραντζ Κάφκα / Μετάφραση: Απόστολος Στραγαλινός / Εκδ. ΜίνωαςΡωτήστε...

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.